Organik Tarımın Yaygınlaştırılması Projesi

Projenin Amacı         : Bakanlık; toprak ve su kaynakları ile havayı kirletmeden; bitki, hayvan ve insan sağlığını azami derecede koruyarak, organik ürünlerin üretimini artırıp, tüm gelir gruplarının tüketebileceği kaliteli organik tarımsal üretimi ve gıdayı sağlamak için Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Üretilen Ürünlerin Kontrolünü amaç edinmiştir.

 

Projenin İçeriği    : Proje Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü, İyİ Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım Daire Başkanlığı koordinatörlüğünde yürütülmektedir. Projenin içeriğini illerde uygulanan demonstrasyon ve eğitim projeleri, GAP Eylem Planı kapsamında ( 2009-2012 ) yer alan ve GAP illerinde yürütülen organik tarım ile ilgili demonstrasyon ve eğitim projeleri ile Bakanlığımız Araştırma İstasyonlarında yürütülen organik tarım araştırma projelerinden oluşmaktadır.

 

2011 Yılı Faaliyetleri    : Proje bütçesi 2.300.000.TL dir. Proje, bütçe imkanları dahilinde 18 İl Müdürlüğü, 6 GAP İli ve 10 Araştırma İstasyonunda yürütülmektedir.

 

Başlıca Demonstrasyon Projeleri : Organik bitkisel üretimi geliştirmek amacıileOrganik Çilek, Elma, Fındık, Kiraz,Üzüm,  Ceviz, Buğday, Nohut, Ahududu, Kavun, Sebze demonstrasyonlar kuruldu.

Organik hayvancılığı geliştirmek amacı ile yumurta tavukçuluğu, piliç yetiştiriciliği, besi toklusu yetiştiriciliği, arıcılık konularında demonstrasyonlar kuruldu.

Organik su ürünleri üretimini geliştirmek amacıyla organik alabalık ve sazan yetiştiriciliği konularındademonstrasyonlar kuruldu.

Proje dâhilindeki illerde üreticilere yönelik eğitim, yayım, kurs, seminer ve toplantılar düzenlenmek.

Organik tarım çalışanlarının eğitimi amacı ile uluslar arası eğitim, seminer, fuar ve toplantılara katılım sağlamak.”Organik Tarım Eğitimi’’ konulu eğitim düzenlemek.

Araştırma İstasyonlarında başta organik kompost olmak üzere organik tarım konusunda araştırma projeleri yürütülmektedir.

Ülkemiz organik ürün konusunda son yıllarda hızlı bir gelişme göstermiştir. Yasal düzenlemelerin başlatıldığı 1994 yılında 1.705 çiftçi tarafından 5.216 hektar alanda 8.843 ton üretim yapılmakta iken, üretim 2010 yılında 42.097 çiftçi tarafından 510.033 hektar alanda 216 ürün çeşidinde zeytin, kayısı, kiraz, tahıllar v.b. toplam 1.343.737 ton dur.

 

2012 Yılında Planlanan Faaliyetler    :Proje bütçesi 2.500.000.TL olarak planlanmıştır. Planlanan bütçe imkanları dahilinde 31 İl Müdürlüğü, 7 GAP İli ve 10 Araştırma İstasyonunda organik tarım konusunda demonstrasyon, eğitim ve araştırma faaliyetlerine devam edilmesi programlanmıştır.

 

Yıllar Ürün Sayısı Çiftçi Sayısı

Üretim Miktarı
( ha )

Üretim Miktarı
( Ton )

1994

 

26

1.705

5.216

8.843

2002

150

12.428

89.827

310.125

2009

212

35.565

501.641

983.715

2010

216

42.097

510.033

1.343.737

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: